Trerätters på Chamberlin (Steam Hotel) - Ett litet stjärnfall.

Ett besök på Steam Hotel i Västerås är en femstjärnig upplevelse. Blandningen av 1910-talets New York med industriromantik, eld och vatten. Ja, det är något speciellt.

Efter en riktigt avkopplande stund på sjunde våningens spa blev det dags att prova hotellets största restaurang Chamberlin med Niclas Wahlström som köksmästare.

I hotellpaketet ingick en tvårätters meny, men jag och mitt sällskap valde till en efterrätt.

Atmosfären är fantastisk med gigantiska kristallkronor och doften från den öppna elden. Det är varmt, ombonat och servicen lämnade inte mycket att klaga på.


Så kommer första rätten in: Laxtartar dold under en hög grönt, en crème och lite rostad lök. Och visst är det gott, men en väldigt liten portion. Smakerna är milda, på gränsen till menlösa. Hotellets egna öl Steam från ett lokalt bryggeri väger dock upp med välbalanserad beska.


Dags för varmrätt. Det bjuds på “grillad kalv med bönor, bakade lökar, krokett och cidervinägersky”. Men, två tunna skivor kalv? Och krokett i singular? I stället fylls tallriken av en lökpuré som vare sig faller mig eller sällskapet i smaken. Till det en rejäl hög bönor som maskerar den sparsamma portionen. Kalven är ganska torr och rätten i övrigt ganska översyrlig. Bäst är kroketten.


Till slut efterrätt. Vi beställer in “Coffee & Cream”. På tallriken ligger bitar av choklad- och kaffebrownie, glass på rostad mandel, panna cotta med kaffesmak och små duttar chokladkräm. Allt är gott, tillsammans dock lite tungt och mest mjuka texturer. En syrlig crème på någon citrusfrukt (yozo?) räddar helhetsintrycket.

Slutsatsen är att maten inte når ända fram. Visst är det bra, men förväntan är skyhög av hotellets övriga magi. Det är som ett litet stjärnfall.

Helhetsbetyg

Matkvalitet: 8/10
Smak: 7/10
Mättnad: 6/10
Pris för värde: 6/10
Service: 8/10
Totalomdöme: 7/10

Kommentarer