Poké bowling

Än en gång har det stora landet i väst skapat en mattrend. Denna gång med den hawaiianska street food-rätten poké bowl, som via Kalifornien spridit sig som en löpeld.

Rätten må komma från Hawaii, men smakerna är japanska. Man skulle kunna beskriva den som en sushisallad. Det är ris, rå fisk och tillbehör i en skål, för att uttrycka det oglamoröst.

Poké bowls står att finna mindre överallt och tillreds med högst olika nivåer av pretention och verkshöjd. Bara i mitt eget kvarter finns två restauranger med rätten på menyn. Med viss skepsis valde jag att prova en från Öhrmans konditori på Öster Mälarstrand i Västerås. Ja, utöver det sedvanliga fikabrödet serverar de sushi och bowls av det mer basala slaget. Valet blev en med lax.


Skålen består av sushiris, isbergssallad, mango, sojabönor, picklad rödlök, marinerad ingefära. Lax förstås, och lite chilimayo på toppen.

Allt är rejält tilltaget. Allt är också fräscht och gott, men det smakar vad det är. Varken mer eller mindre. Laxen smakar lax, bönorna är – ja, bönor. Avsaknaden av finess är slående. Till exempel är laxen inte ens marinerad. Det är lite som en korvmojsvariant.

Mer syrlig än så ska jag inte bli. För klarar man sig utan tingeltangel och bara vill bli mätt på en fräsch rätt, då är Öhrmans ändå ett hyfsat val.

Betyg för laxbowl på Öhrmans café, Öster Mälarstrand, Västerås

Matkvalitet: 7/10
Smak: 4/10
Mättnad: 8/10
Prisvärdhet: 6/10
Totalomdöme: 6+

Kommentarer